03 October 2010

Kerja Oh Kerja ohh~~

Bulan Oktober sudah datang menjelma.Bulan Syawal bakal berakhir seminggu lagi, tapi aku masih terperuk di rumah. Bukan tidak mahu keluar bekerja membanting tulang, tetapi apakan daya, kerja yang diminta dan dinantikan tidak kunjung tiba. Posmen seperti tidak mahu menjengah pintu rumah aku. Tahulah aku tak hidangkan ribena atau sarsi, hanya segelas air sirap ros merah. Sirap lain tak best. haiii~~~

Pos saya bulan ini nadanya melankolik sedikit, sesuai dengan keadaan diri yang kusut masai dan serabut serabai. Air pili takde hari ni, cume guna air kolah je. Sejuk. Jadi, malas mandi lalu jadilah kejadian yang kusut masai itu.

Entahla, bukan tak mencari, bukan tak mengisi, mungkin cuma rezeki belum ada. Enche Azim sudah mendapat kerja sebagai field biologist di melaka. Kurangla sorang kawan aku yang menganggur dan kurangla satu pemohon dan calon yang bakal mengisi jawayan kosong yang ada nanti. Lalu, kebarangkalian dan peratusan untuk aku mengisi tempat tersebut akan naik 0.001%. Wah, bagus itu. Apa-apa pun, tahniah saya ucapkan kepada enche azim atas pelantikannya.

Dengan semangat mahu bekerja dan mencari duit tambahan untuk berkahwin, eh, mengisi poket yang hampir berdebu ini, aku dengan berani dan semangatnya mahu ke Career Fair kat Key Ell minggu ni. Konon nak carik kerja yang bersesuaian. Mintak permisi/ izin dari ayah nak pergi, ini jawapan beliau. " Buat apa kerja makan gaji. Baik kerja sendiri. Duduk rumah. Ayah boleh bagi ko rm300 sebulan. Takyah carik kerja. Nanti reban ayam satu lagi tu siap, ko jaga." Okey, jangan blame saya kalau saya masih di depan komputer ini menaip pos ini. hahaha~ luv u daddy <3
p/s: pos hari ini dibuat dengan tujuan ingin mengelakkan tikus dari bersarang di sini. Cik Mash suruh kemas, polish dan jaga sikit blog ni. hehehe~

2 comments:

xiraburkhan said...

yeayyy!! yanut update blog!! *timekaseh mash* :p

[x sbr nak tgu next post]

liyana bardi said...

hehehe~ gaji blogger sekarang tak menentu, jadi kena buat keje luar XD