24 February 2013

Rajin

Rajin ini sifat mahmudah. Lawannya malas. Kemalasan itu adalah satu virus yang kalau dibiarkan boleh merosakkan diri. Ye, sifat yang secara amnya ada pada setiap orang. Yang membezakan sama ada sedikit atau banyak.

Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka edisi Internet tak rajin nak beli dan bukak kamus besar tu oiii , rajin bermaksud tekun, bersungguh-sungguh, gigih dan giat. Contoh ayat untuk perkataan rajin tersebut adalah: Norliyana seorang budak yang rajin. Dia sangat ringan tulang dalam membantu ibunya melakukan kerja-kerja rumah. Perkataan yang dihitamkan itu adalah perkataan yang digunakan untuk hari ini. Manakala perkataan yang disengetkan adalah peribahasa yang boleh digunakan hari-hari. Bahasa Inggerisnya, rajin dapat diterjemahkan kepada hardworking, diligent, industrious. Ini semua boleh dirujuk ke laman web makcik merriam. Ate, kalau bahasa inggeris tunggang langgang macam mike, kenela bukak juge.

Oleh kerana hari ini berasa terlebih rajin, saya telah mengemas apa-apa yang patut kat blog ni. Ye, dulunya sangat comot, caca marba, tapi sekarang, sudah kurang sedikiiiit kecomotannya. Ada tulisan-tulisan yang serasanya perlu dibuang dan dinyahkan terus dari alam maya ini, tapi perasaan sayang membelenggu diri. Rajin juga hari ini apabila membuat keputusan untuk menggerakkan jari-jari yang dua ini hanya dua sahaja yg digunakan untuk menaip dan membuat pos mengenai betapa rajinnya saya pada hari ini. Tidak, bukan riak atau takbur. Jauh sekali. Rajin juga apabila  berusaha membersihkan folder-folder dalam laptop dan menamakannya semula untuk kemudahan masa hadapan.

Tepuk bahu sendiri kuat-kuat sebagai motivasi diri untuk menjadi lebih rajin. Tepuk bahu sendiri kuat-kuat lagi untuk bangun dari couch dan isi borang yang perlu dihantar esok dan menyusun baju. Kata rajin nak balik rumah minggu ni.

Sekian.

3 comments:

Syahmi said...

gila rajin sampai cuci putih bersih hehe

lama tak dengar citer. pekabo?

-syahmi san

liyana-san said...

Cuci, jangan tak cuci.harapan dan azam 2013, bulan februari. haha.

Baik,baik saja. nanti bulan Mac jangan lupa, datang ke kenduri Khadijah. Reunion budak-budak USM secara sederhana

Syahmi said...

orait in syaa allah :)