18 April 2013

sesat dan menyesakkan.

Hari Ahad yang lalu menuju ke Pahang untuk mengumpulkan data-data petani koko. Sangat berdisiplin, bergerak tepat pada masanya. Perut diisi seawal 11 pagi, beg sudah dimasukkan ke dalam kereta. Bersemangat juga bila mana sim telah ditopup dengan perkhidmatan internet yang boleh digunakan selama sehari. Harapan dan kegunaannya? untuk GPS penunjuk jalan, agar tak sesat menyasar sampai kampung halaman.

Perjalanan hingga Bandar Sunway sangat lancar, menurut sahaja arahan GPS. Disuruh ke kiri 200 meter lagi, aku ke kiri. Disuruh ke kanan, aku ke kanan, hinggalah sampai ke kawasan perumahan orang-orang kaya berkereta besar yang hadapan rumahnya berjaga. Sudah berasa kurang senang, tetapi diturut juga kata GPS tidak bernyawa itu untuk masuk ke jalan kecik menuju rumah orang-orang itu. Ya, sampai melepasi pintu berpalang automatik itu. Sehingga aku perlu menuturkan kata-kata ini kepada pak guard yang berkawal, "Saya sesat, boleh saya nak pusing kat depan?"

Terus aku uninstall GPS dalam handset aku dek panahan senyuman ala-ala Salman Khan pak guard perumahan tu. Tidak akan kugunakan GPS dalam masa terdekat ini, tak sanggu dibawa ke jalan yang boleh menyesakkan perasaan oleh alat penunjuk jalan tu. puihhhhh..........

4 comments:

Syahmi said...

Cik, jadi kamu berjaya sampai ke Pahang ke atau masih sangkut di Sunway? huhu

liyana-san said...

aku sampai dengan selamat,alhamdulillah tanpa GPS sesengal itu.kagum,kagum.haha

xira.b said...

"Saya sesat, boleh saya nak pusing kat depan?"

:DDDDDDD

liyana-san said...

xira: polos kan aku ni?haha.